Knut Egil Bekkevold fra Outdoor Finnskogen holdt to kurs i neverfletting (med fokus på kurvfletting) for ivrige medlemmer av RSNF i november. Neverarbeid er et tradisjonsrikt håndverk med røtter hos skogfinnene som kom til Norge, primært Finnskogen. Som så mange andre gamle håndverksteknikker er det viktig at noen tradisjonsbærere holder kunnskapen ved like. Etter en introduksjon til neverfletting (skråfletting) fikk kursdeltakerne utlevert en bunke neverflak og gikk i gang med preparering av neverremser. Rense og skjære never tar vesentlig mer tid en selve flettingen, og det er fort gjort å få såre fingre! Sakte, men sikkert dukket det opp fletta bunner som rask fikk fasong av en kurv. Ulike hanker ble lagd, før vi avslutta fletting av siste lag utenpå kurvene. Takk til Knut for to flotte kurs og til RSNF som sponset kursene.
Det tradisjonelle høstmøtet ble holdt i kafeen i Skedsmohallen 11. oktober. Det var ca 30 frammøtte. Mange hadde med seg sopp vi skulle se på. Det var også en generøs megde gaver til lotteriet. Leder Sissel tok en gjennomgang av året så langt, Det har vært stor aktivitet og i år har kurs vært gratis for medlemmene. Gratulasjoner og applaus for RSNFs nye nyttevkstkyndige og to soppsakkyndige. Det var plukket med en overraskende stor mengde ulike sopper, og ledet av Marco Hartwigsen gikk vi gjennom noen fine funn. Mens vi forsynte oss med snitter, hjemmebakte kaker og forfriskninger var det loddsalg og trekning. Skravla gikk og alle så blide og fornøyde ut.
Soppens dag (første søndag i september) er sammenfallende med friluftslivets uke. RSNF har de siste årene hatt stand på våtmarkssenteret der det er et arrangement med flere andre friluftsorganisasjoner. Vi serverte også i år populære smaksprøver av sopp og viltvoksende nyttevekster. Vi hadde natursti for barn med 80-90 deltakere. Det var liv og iver rundt naturstien og alle deltakerne fikk premier etter innsatsen. På standen hadde vi også sopputstilling og soppkontroll. Våtmarkssenteret er et hyggelig sted og mange besøkende kommer innom.
Soppturen 26. august gikk fra Prestsand i Eidsvoll med 25 svært så entusiastiske deltakere. Femten av deltakerne var påmeldt via Eidsvoll bygdekvinnelag. Mange hadde god kunnskap om sopp som kom til nytte, for i skogen bugnet det av sopp. De aller fleste kom tilbake etter en to timers tur med fulle kurver med kjente og gode matsopper som kantarell, blek- og rødgul piggsopp, fåresopp, traktkantarell, steinsopp og rødskrubb. Turlederne Brit og Gaute samt soppsakkyndig Paul Suter veiledet underveis i skogen.
Til slutt på alle kurver gjennomgått i fellesskap.
Søndag 10. september var det tid for ny soppkontroll ved Eidsvollsbygningen. Været var flott og temperaturen godt utpå tjue tallet! Det nydelige turværet gjorde nok at mange var ute, også i soppskogen, og selv om det har blitt tørre den siste perioden og mindre sopp var trykket på kontrollen stort. Svært mange kom innom med kurver for kontroll og mange turgåere stoppet opp og fulgte med på gjennomgang og sopprat. Kanskje snappet de opp noen tips og dukker opp på neste kontroll med egen fangst?
Igjen var det mye flott matsopp hos de fleste, men også den svært farlige spiss giftslørsopp dukket opp. Den var heldigvis oppbevart for seg selv, så plukkeren slapp å kaste all den flotte fåresoppen han ellers hadde med.
Hilsen
Brit og Gaute
Endelig et år med rikelig sopp så vi igjen kunne ha et "nybegynnerkurs på tur" i området rundt Hvalstjern! Kurset var fulltegnet (og litt til) og alle 17 påmeldte deltakere møtte fram. Før vi begynnte å gå turen på leting etter sopp hadde vi en teoretisk gjennomgang av ulike soppgrupper, "trygge matsopper" og giftsopper. Etter den teoretiske gjennomgangen er det tid for å se etter sopp. Alle møttes igjen for en ny felles gjennomgang av soppene som er plukket, repetisjon og spørsmål. Deltakerne var ivrige og hadde mange spørsmål. All soppen ble kontrollert før vi avsluttet kurset.
Til sopptur i området rundt Hvalstjern 27. august møtte 13 nysgjerrige sopplukkere. Siste døgnet hadde det vært styrtregn, så skogen var våt, Før start av turen hadde vi en rask gjennomgang av "trygge" matsopper, giftsopper og noen vanlige sopper som ikke er spiselige. Alle fant fine spiselige sopper tilstrekkelig til gode måltider. Etter turen var det soppkontroll. .
Søndag 11. juni, iI et nydelig sommervær kom det 16 personertil Mikkelrud for å lære om ville nyttevekster.
Vi hadde på forhånd samlet en del planter som vi først gikk igjennom, så på forvekslingsarter mm. Etterpå vandret vi en time rundt på Mikkelrud og så på flere arter. Vi delte oppskrifter og ideer på bruk. Og til slutt var det rikelig med forskjellige smaksprøver bl.a grøntsuppe, flere typer saft, loff med reker og ramsløkmajones, mange forskjellige syltetøy (på ost og kjeks), loff med ramsløkpesto, kjeks med løvetanngele.
Takk til alle for en flott tur.
Randi, Laila og Trine
Søndag 14 mai. var vi en fin liten gjeng på 7 deltakere og to kursledere som gikk elvelang i Lillestrøm og så på spiselige nyttevekster. Før vi begynte gjennomgangen av planter snakket vi om bærekraftig sanking og forskjellige måter å bruke og ta vare på plantene vi plukker.
Elvelangs i Lillestrøm er det mye godt som vokser på små områder. Selv om det har vært en kald vår var mange av de tidligste artene fortsatt på et fint stadium for innsamling. De som ønsket kunne plukke med smaksprøver. Utenfor Lurkahuset slo vi oss ned og repeterte planter vi hadde snakket om på turen. I tillegg hadde vi med litt utvidet utvalg av planter vi i utgangspunktet ikke fokuserte på under vandringen, men dette var læresugne deltakere som ønsket å se flere spiselige planter.
Åtte spente deltakere møttes på Gardermoen 11. mai på jakt etter strutsevinger.
Vi brukte god tid før vi kom fram til strutsevingeplassen. Vi studerte nyttevekster, sopp, kjuker og trær. Biolog og botaniker Kåre Homble var med på turen og vi lærte mye interessant av han bl.a putekjuke, symrebeger og mye mer.
Dessverre var strutsevingene kommet litt for kort for høsting. Men alle fikk lært seg den og en del annet nyttig. Vi hadde en kjempe fin tur, delte erfaringer, historier og oppskrifter.
Takk for turen !
Sissel og Trine
Tirsdag 25. april møtte det opp en god gruppe som ville lære mer om trær, spesielt hvordan vi kan artsbestemme trær på vinteren.
Turen gikk i Ekebergskråningen naturreservat. Her er det et rikt utvalg av spennende planter og trær., inkludert varmekjære arter. Botaniker Jan Wesenberg kjenner området godt og kunne gi oss en grundig innføring i ulike tresorters kjennetegn før bladene skyter. I tillegg fikk vi høre om andre spennende planter i området, så endel av oss vil nok ta turen tilbake litt seinere i sesongen. Dette var et lærerikt kurs og velegnet på tider av året hvor vi ikke har så mange andre aktiviteter.
RSNF holdt sitt første kurs i mikroskopering 10. mars 2023. Dyktig kursleder var Siri Khalsa fra Biofokus. "Vår egen" Siv Moen var med som frivillig assistent. Mikroskoperingskurs en fredag kveld på var ikke til hinder for at ni ivrige deltakere møtte fram. En deltaker kom til og med helt fra Trondheim for å være med på kurset! Siri ga en god gjennomgang av mikroskopet, innstillinger og preparering av prøver. Forbundet hadde lånt oss sine mikroskop i tillegg har RSNF et eget mikroskop og flere deltakere hadde med egne mikroskop, så alle fikk praktisk erfaring med mikroskopi. En rekke sopprøver var tilgjengelig og vi lagde både nativ preparater og farga preparater. Ulike sporeformer, cystider og andre strukturer ble observert.
Nå gleder vi oss til oppfølgende mikroskoperingskurs!
Årsmøte 2023 ble avholdt 28.02.2023 i kafeteriaen i Skedsmohallen, Lillestrøm.
Ca 20 medlemmer var tilstede på møtet. Som vanlig var det gitt rikelig med gaver til lotteriet.
Inger Indergaard, nyttevekstkoordinator i forbundet, fortalte om nyttevekstsatsningen 2020-2022 og videre planer for nyttevekstsatsningen.
Oppsummering av RSNFs aktiviteter 2022 og planer for aktiviteter 2023 v/leder Sissel Vågane.
Budsjett og regnskapet ble gjennomgått av stedfortredende kasserer Laila Trosdahl-Iversen.
Valg: Anja Helgestad og Sara Alexandra Krüger ble gjenvalgt til styret. Ivar Meyer og Kåre Homble ble gjenvalgt som varamedlemmer.
Det ble servert nydelig mat og kaker og vi hadde utlodning etter årsmøtet.
E-post: post@romerikesopp.net
Postadresse: Nordahl Griegsgate 5, 2000 Lillestrøm
Org.nr: 998 389 607
Webansvarlig: Hanne Bergendahl
Pressekontakter
Sopp: Anja Helgestad tlf: 48506177
Ville vekster: Hanne Bergendahl tlf: 97983322
Leder:
Sissel Vågane tlf: 95496186
Nestleder:Anja Helgestad tlf: 48506177
Kasserer: Øyvind Clausen tlf: 41395115
Sekretær: Monica Meyer tlf: 922 81989
Styremedlemmer:
Randi M. H. Olwero tlf: 96805147
Styremedlemmer:
Sara Alexandra Krûger tlf: 92423016
Terje Andersen tlf: 934 02563
Varamedlemmer
Liana Arutyunyan
Kåre Homble