Aktivitetsrapport 2022

Sopptur, Dragsjøhytta, Årnes


Søndag 25.  september ble det holdt den årlige soppturen rundt Dragsjøhytta.

Det møtte fram 19 ivrige deltakere med stort og smått. Pausestubben varta også opp med sopp; vasskjuker. 


Klikk på bildene for større versjon 

Soppens dag, Våtmarkssenteret, Fetsund


Søndag 5. september ble det igjen markert soppes dag på Våtmarkssenteret. 

Soppens dag faller sammen med markering av Friluftslivets uke og flere andre organisasjoner med fokus på natur og friluftsaktiviteter deltar på Våtmarkssenteret. 

RSNF kommer med et stort lass utstyr og stiller med smaksprøver (soppsuppe, steinsoppflarn, qiche og saft av ulike viltvoksende nyttevekster), informasjon, utdeling av brosjyrer, salg av bøker og ikke minst en natursti for barn.    

Det ble anslått at det hadde vært minst 300 personer innom Våtmarkssenteret denne dagen, til tross for et ganske grått vær. De fleste var trolig innom standen vår. Smaksprøvene er populære og flere kommer tilbake for ytterligere prosjoner, så vi  trengte ikke reise hjem med rester. 

Tretti barn deltok på naturstien og fikk både diplom og premie.


Klikk på bildene for større versjon. 

Grønttur, Mikkelrud

Søndag 29. mai  ble en fin dag på Mikkelrud.

Vi ble etter hvert 29 personer, derav 2 barn, med på arrangementet. Fire kom til smaksprøver, de var på sykkeltur og lurte på hva som foregikk på Mikkelrud.

Turen startet med at vertskapet på Mikkelrud ga en liten informasjon om stedet, videre presenterte  vi fra Romerike sopp og nyttevekstforening oss før vi startet turen rett bak hovedbygningen der det vokser karvekål, ryllik og hundekjeks, videre fant vi engsyre, brennesle, mjødurt, granskudd, geitrams, fioler, marikåpe og vinterkarse med mer. Ingen stor matauke på annet enn brennesle og granskudd.

Etter turen ble det rikelig med smaksprøver. Suppe av brennesle og skvallerkål med innslag av rester fra kjøkkenet. Det ble også en smakt på brenneslepesto, skvallerkålpesto, pasta med ramsløkpesto, ramsløkmajones, ramsløksmør, mjødurtsaft, myntesaft og blåbærsaft. Praten gikk livlig rundt servering av smaksprøver, ønsker om matkurs ble nevnt.


Turledere

Randi Olwero og Laila Trosdahl-Iversen

 

Kjuketur i Røysi/Storenga ravine, Minnesund

Søndag 24. mai startet som en svært regntung dag, men det var ikke til hinder for en spennede tur i en fantastisk ravine. Britt og Gaute loset oss oppover i ravina, og selv om kjuker stod på programmet er det ikke til å unnga at en gjeng som dette studerer det som måtte dukke opp av andre typer sopp, samt nyttevekster. Noen av artene vi observerte: rødrandkjuke, tobakksbroddsopp, flatkjuke, sølvglanssopp, blekrosa barksopp, skarlagen vårbeger.  Tusen takk til Gaute og Britt for en spennende kjuketur til Røysi/Storenga ravine. 

 

Frivillighetens dag, Lillestrøm

Vi våknet til regn i lange drypp denne morgenen 21 mai. Alt var pakket ned kvelden før, klar til opprigg. Vi hadde fått stand nr 1 på Torget utenfor Lillestrøm City. Sammen med over 50 andre aktører, representanter for frivillige lag i kommunen her, så vi ut som en liten leirby av telt.

Vi stilte med salg av små bøker om bær, sopp, nyttevekster og smaksprøver av skvallerkålpai, ramsløkssmør og saft av bjørkeblad, mjødurtog  aroniabær. Folk fikk en liten aha-opplevelse av hva som finnes rundt hushjørnet som kan sankes og brukes i mat. Brosjyrer om alt fra tang og tare til kjuker, sopp og nyttevekster gikk unna.

De timene vi stod der gikk fortere enn vi trodde og det er alltid hyggelig å treffe folk for en prat om det som opptar oss som hobby.       

Hilsen Gunn Berget, Nina H. Berge og Sissel Vågane

 

Grøntkurs (nybegynner) i Lillestrøm 

Torsdag 19. mai arrangerte vi et grøntkurs for nybegynnere elvelangs i Lillestrøm. En håndfull deltakere og kursledere krabba ivrig rundt i "gras og buskas" i jakt på ulike vekster, nok til naboenes undring. Selv om kurset ikke strakte seg over et stort areal fant vi ca 30 spiseleige arter, og mange i så store mengder at deltakerne kunne plukke med seg for prøvesmaking hjemme. Selv om vi fant mange spiselige vekster konsentrerte vi oss om de som er enkle å bestemme og egna for matauk, f.eks stornesle, skvallerkål, russekål, løvetann, vinterkarse, løkurt, mjødurt og geitrams . og som seg hør og bør snakket vi også om bærekraftig sanking. Deltakerne sa seg fornøyde med kurset. Til neste år skal vi imidlertid ta med oss at tidspunktet ikke var optimalt for de som er i jobb. 

 

Grønttur i Sørumsand 

Søndag 15. mai  hadde vi grønttur langs Glomma i Sørumsand. Ivrige deltakere fikk demonstrert krushøymol, mjødurt, karvekål, skvallerkål, brennesle, rogn, einer, vinterkarse, løvetann m.m. Viltvoksende nyttevekster er nærmere enn du tror!

 

Kurs - praktisk bruk av kart og kompass


Sopp og bærplukkere går ofte med hodet ned og på kryss og tvers, og glemmer helt kart og orientering ute i skogen. Praktisk bruk av kart og kompass kan da være greit å kunne  Torgeir Skjønhaug fra Fet Orienteringslag hadde en teoretisk del på Tingvoll menighetshus og en praktisk del rundt Hvalstjern. Elleve ivrige deltakere fikk både nyttig kunnskap, gode tips og noen aha-opplevelser på kurset.  


Grønttur i Tokeruddalen


Søndag 8 mai var 5 voksne og 2 barn var med på turen i fint vårvær. Vi fant: smørbukk, russekål, strutsevinge, blåkoll, brennesle, bekkekarse, lønneblomst, løvetann, skogsivaks, mjødurt, løkurt, skvalderkål, bringebær, rogn, ugrasklokke. Vi hadde med ramsløk. Karve som vi tidligere har funnet i  Tokeruddalen var ikke kommet opp. Plantene ble demonstrert og kjennetegn forklart.

Turleder Arill Bråthen.


RSNF årsmøte 2022


Årsmøte 2022 ble avholdt 21.02.2020 på Sten Menighetshus, Skedsmokorset. 

Inger-Lise Østmoe hadde først et inspirerende og fint foredrag, "flytende lykke". Nå må vi ut å plukke brennesle, løvetann og skvallerkål, og lage de deiligste supper, drikker, te og drammer

Oppsummering av RSNFs aktiviteter 2021 og planer for aktiviteter 2022 v/leder Sissel Vågane.

Budsjett og regnskapet ble gjennomgått ved kasserer Laila Trosdahl-Iversen.

Valg: Vi ønsker velkommen Gunn Berget som styremedlem, og Ivar Meyer og Kåre Homble som varamedlemmer.

Det ble servert nydelig mat og kaker og vi hadde utlodning etter årsmøtet.

 

 RSNF takker for innsatsen til de to engasjerte damene som takket av fra styret; Inger-Lise Østmoe og Laila Trosdal-Iversen.