Det møtte fram 28 personer inklusive styremedlemmer til vårt møte på Sten Menighetshus, Skedsmokorset.
Styreleder innledet med en oppsummering av årets aktiviteter både på våren og på høsten dette året.
Gaute Mohn Jenssen holdt oss i ånde ved å fortelle om kartleggingsturer og steder og arter sopp de observerer her i våre nærområder.
Siv Moen fortalte om kartleggingsgruppa bestående av medlemmer fra Oslo og Omegns Sopp-og Nyttevekstforening og Romerike Sopp-og Nyttevekstforening og hvordan de legger opp arbeidet sitt.
Mange hadde tatt med fersk sopp slik at vi fikk laget en fin utstilling.
Etter foredraget var det loddsalg, der alle hadde tatt med en utlodningsgevinst.
Det ble servert pizza og mineralvann, kaffe og wienerbrød.
Vi avslutte med loddtrekning og nesten alle gikk hjem med en gevinst eller flere.
Klikk for større bilder
Vi fikk en oppfordring av NSNF til å delta på dette arrangementet ved Nordre Øyeren Våtmarkssenter, Fetsund i regi av Oslo og Omland Friluftsråd. Vi takket ja, men lite ante vi at denne dagen skulle bli årets første vinterdag!
Det var første gang vi har opplevd å ha sopputstilling i snø! Vi stilte med smaksprøver av Inger-Lises deilige soppsuppe som varmet mang en frossen kropp, saft, utdeling av brosjyrer, salg av t-skjorter og soppbøker samt natursti for barn.
Deltakerne på dette arrangementet var elver i voksenopplærings-og mottaksklasser. Dette var et tiltak for å vise hva som finnes av morsomme ting å finne på i naturen og hvilke lag og organisasjoner som fronter dette.
Vi opplevde en gruppe med stor interesse for sopp! De pekte og spurte – noen hadde ingen kjennskap til sopp fra før av, andre var skeptiske og noen var overivrige! Totalt 19 ulike sopper var utstilt, bl.a. grønnkremle, kantarell, rødnende fluesopp, pluggsopp, svartskrubb, traktkantarell, piggsopp og smørsopp. Tross det kalde været var det et imponerende oppmøte av interesserte!
Med hilsen fra Haldis, Inger-Lise, Randi og Sissel
Klikk for større bilder
RSNF hadde stand på Nordre Øyeren Våtmarkssenter i Fetsund på soppens dag. Her serverte vi smaksprøver på soppsuppe, nyttevekstsuppe, ulike saft og steinsoppflarn. Og ikke minst hadde vi natursti for barn med ca 50 deltakere, og alle fikk premier. På standen var det også sopputstilling og tilbud om soppkontroll. RSNF var invitert på Våtmarkssenteret som en del av barnas våtmarksdag og friluftslivets dag. I tilleg var det markering av Fetsund lenser 50-års jubileum denne helgen. For naturinteresserte er området vel verdt et besøk!
Klikk for større bilder
En fin markering av soppens dag 5.september på Eidsvoll 1814. 55 barn gikk natursti og alle fikk premier. Smaksprøver på soppsuppe, nesle- og meldestokksuppe, mjødurtsaft, og bjørkebladsaft ble servert. Sopptur, soppkontroll og sopputstilling hadde vi også. Mange interesserte og hyggelige folk kom på besøk.
Klikk for større bilder
14 kunnskapshungrige deltakere møtte fram til dagskurset for "nybegynnere" som ble holdt ved Hvalstjern 04.09. På grunn av den tørre perioden vi har hatt var det dårlig med fersk matsopp i området, og ikke mye å ta med hjem for prøvesmaking. For sikkerhets skyld hadde vi vært ute og lett etter sopp dagen før så vi hadde noe å vise fram. Til tross for begrensa med sopp var deltakerne ivrige på å både lete etter og spørre om sopp.
Klikk for større bilder
12 personer meldte seg på turen til Skogbygda i dag 29.august. Det var en ivrig gjeng med lite kjennskap til annet enn kantarell og steinsopp. Noen av de hadde aldri plukket en sopp før i sitt liv. Med andre ord var motivet for å bli med på tur utmerket!
Det var tørt i skogen og dessverre lite å finne, men litt sandsopp, rimsopp, steinsopp, oransjebelteslørsopp, seig kusopp, kremler og smørsopp var noen av de artene vi fant.
Likevel en fornøyd gjeng, da mange var ute etter å se og lære, bli kjent med hvordan soppene ser ut, hva som er trygt å plukke med seg og at lukt man brukes som et av kjennetegnene.
Anne Teien som driver kaféen «På Hjørnet» i Skogbygda spanderte boller og kaffe på alle etter turen.
Med andre ord, en vellykket tur på flere måter!
mvh
Sissel Vågane / Jacklinn Freeman / Anne Teien
Klikk for større bilder
Norges sopp og nyttevekstforbund har en spesiell satsning på nyttevekster i 2020 - 2022. Inkludert i denne satsningen er utdannelse av "nyttevekstkyndige" som kan ha kurs og turer i lokalforeningene. Eksamen for sertifisering av nyttevekstkyndige ble for første gang avholdt høsten 2021.
Følgende tre av RSNF medlemmer har bestått denne eksamen og er nå sertifiserte nyttevekstkyndige;
Anja Helgestad, Hanne Bergendahl og Isabel von Klitzing (bilde).
RSNF satser på flere grøntturer og kurs fra 2022.
Les mer om nyttevekster på forbundets sider HER
Fra RSNF deltok Haldis, Inger-Lise og Sissel på Miljødag med stand på utemarked utenfor Flammen, Nittedals Kulturhus og bibliotek.
Det var en dag rettet mot barnefamilier og det var sang av barn, utlån av bøker, salg av stauder mm.
Vi deltok med sopputstilling og utdeling av brosjyrer og blader og salg av sopprelaterte artikler, i tillegg hadde Inger-Lise laget en deilig soppsuppe som folk fikk smasprøver av. Vi hadde smaksprøver av mjødurt og geiterams også.
Fra forbundet fikk vi tilbud om å låne «Dødens Akvarium» hvor flere av våre giftigste sopper var utstilt. Jacklinn Freeman frontet denne.
Vi hadde en fin dag, med mange interesserte innom for å titte, spørre om sopp og smake på det vi hadde å by på..
Aurmoen landskapsvernområde på 5,3 km2 er ett av åtte verneområder i Gardermoen-regionen som er sterkt preget av nedsmeltingen etter siste istid for 10 000 år siden. Turdeltakerne møttes ved det idylliske Aurtjern, en av de største såkalte grytehullsjøene eller dødisgropene som finnes i området. Disse oppstod etter at store isfjell brakk av fra brekanten og ble liggende igjen i terrenget. Under nedsmeltingen av disse ble det dannet forsenkninger i terrenget. Aurtjern er en slik forsenkning.
Den kjuke- og soppinteresserte gruppa på ni personer fulgte terrenget ved Aurtjern vestover på en blanding av skogsbilvei og stier. Det var mye grove trær i området og mange av disse var svekket eller døde. Et ypperlig utgangspunkt for å se etter kjuker og annen vedboende sopp. Store gamle bjørker, granlæger og imponerende seljer hadde rikelig å by på for de sopphungrige.
Vi fant drøyt 20 forskjellige vedboende arter. Siden vi var en relativt liten gruppe tok vi oss tid til å samles rundt hvert funn og pratet om de enkelte arter angående gode om kjennetegn og kjente bruksområder.
Klikk for større bilder. Vil du lese mer om kjukene på bildene se HER
Vi gikk turen i naturskjønne omgivelser i et fantastisk vær. Ja, nesten synd å si det var på kanten for fantastisk for smaksprøvene som skulle lages i etterkant. Karvekål, vinterkarse, brennesle, mjødurt og massevis av fioler var blant det vi fant. Det ble også noen stopp underveis med historie fra stedet. Etter turen lagde vi litt smaksprøver på stormkjøkken i tillegg til en smak på mjødurt og geitramssaft. Det virket som alle hadde hatt en hyggelig tur og var vel fornøyd.
Randi og Laila, med god hjelp fra Haldis (som var påmeldt turen)
Klikk for større bilder
Turen gikk til Gardermoen for å plukke strutsevinger. Vi var ikke så heldige med været, men veldig heldige med alle de fantastiske deltagerne som kom. Vi hadde en fantastisk tur sammen selv om det bøttet ned med regn. Heldigvis skinte solen også litt.
Turen for å komme ned til strutsevinge-området er bratt og litt utfordrende, så vi fikk oss en skikkelig god treningsøkt i det vi gikk et stykke ned i glatt og brått terreng og opp igjen.
Turleder Sissel Vågane fortalte om forskjellene mellom Strutsevinge og forvekslingsartene. Da vi hadde kommet oss tilbake til opprinnelig møteplass, serverte Sissel en fanatisk hjemmelaget pai med skvallerkål. Den var himmelsk god.
Vi fant også andre nyttevekster og en vårsopp på veien.
Tusen hjertelig takk for en herlig tur!
Hilsen turledere, Sissel Vågane og Sara Alexandra Kruger
Klikk for større bilder
Årets første grønttur 15. juni gikk til Tokeruddalen som ligger mellom Vestli og Stovner i et lett tilgjengelig område skjermet fra motorveien.
Turen ble fort fullbooket med 15 påmeldte. Dessverre pga endringer i koronareglene i Oslo kort tid før turen, måtte antallet reduseres til 10, og dessverre ble mange stående på venteliste.
Med 6 voksne og 4 ivrige barn loset Inger-Lise oss gjennom dalen hvor vi fant bl.a. russekål, strutseving, mjødurt, vinterkål, karvekål, skogstorkenebb, geiterams, ryllik, brennesle, spisslønn, løvetann og mye mer. I sitt tidlige voksestatus som det meste var nå, er det grønne på sitt absolutt beste smaksmessig!
Alle våget å smake og barna likte det aller meste.
Det ble nok av spørsmål til Inger-Lise Østmoe, også fra vitebegjærlige barn. For noen var det meste ny lærdom og for andre en oppfriskning.
Vi takker Inger-Lise for den kunnskapen hun delt med oss andre og Sissel Vågane som også var turleder
Klikk for større bilder
Årsmøte 2021 ble avholdt 01.03.2020 på møteplattformen Zoom.
Oppsummering av RSNFs aktiviteter 2020 og planer for aktiviteter 2021 v/leder Sissel Vågane.
Budsjett og regnskapet ble gjennomgått ved kasserer Laila Trosdahl-Iversen.
Valg: Nytt styremedlem er Morten Amdahl. Laila Trosdahl-Iversen går inn som varamedlem, men fortsetter som kasserer.
Trine Tande som har vært styremedlem i mange år og varamedlem siste året, takkes for stor innsats for RSNF.
Les Årsaraporten HER
Les Protokollen HER
E-post: post@romerikesopp.net
Postadresse: Nordahl Griegsgate 5, 2000 Lillestrøm
Org.nr: 998 389 607
Webansvarlig: Hanne Bergendahl
Pressekontakter
Sopp: Anja Helgestad tlf: 48506177
Ville vekster: Hanne Bergendahl tlf: 97983322
Leder:
Sissel Vågane tlf: 95496186
Nestleder:Anja Helgestad tlf: 48506177
Kasserer: Øyvind Clausen tlf: 41395115
Sekretær: Monica Meyer tlf: 922 81989
Styremedlemmer:
Randi M. H. Olwero tlf: 96805147
Styremedlemmer:
Sara Alexandra Krûger tlf: 92423016
Terje Andersen tlf: 934 02563
Varamedlemmer
Liana Arutyunyan
Kåre Homble