Søndag 1. august var det igjen duket for det årlige arrangementet på Våtmarkssenteret der markering av soppens dag og friluftslivets uke sammenfaller. RSNF stiller med stand der det serveres smaksprøver, salg av bøker etc, soppkontroll og sopputstilling samt natursti for barn. Naturstien for barn er populær og ca 75 barn deltok. Alle barna får fine premier. Som alltid er varm soppsuppe populært, i tillegg til riskesalat, soppomelett og diverse saft av nyttevekster. Sopputstillingen var også godt besøkt og inviterer alltid for soppsnakk.
Lørdag 31. juli var det duket for soppkurs på tur ved Hvalstjern. Deltakerne, 11 voksne og en gutt, hadde varierende forhåndskunnskaper. Men var ivrige for å lære å kjenne flere sopparter enn kantarell. Kurset innledet med en teoridel og demonstrasjon av de aktuelle soppartene for en nybegynner, før deltakerne ble sendt ut med kurvene sine. Da vi møttes igjen hadde alle med diverse sopp i kurvene sine. Etter litt mer teori og gjennomgang av funnene, ble kurvene kontrollert. Flere hadde funnet tilstrekkelig for gode smaksprøver hjemme.
Søndag 2. juni. I dag har vi hatt nytteveksttur til Mikkelrud i naturskjønne omgivelser. En del av de spiselige ville vekstene hadde kommet langt, men vi gikk igjennom det vi fant og interessen var stor for å ta til seg ny kunnskap! Vi fant bl.a. Brennesle, engsyre, karvekål, ryllik, smørbukk, granskudd, geitrams og mjødurt. Etter turen ble det tid til en hyggelig prat, mens vi serverte smaksprøver. Tusen takk for turen.
Hilsen Randi og Laila
En blid gjeng utforsket nyttevekstverden langs Glomma lørdag 1. juni i Sørumsand. Det er nesten for vanskelig å legge merke til de fine Glommabreddene, når man har såpass fokus på all de fine grønne plantene rundt seg. Nyttevekstene står i sin fulle prakt akkurat nå, og det ble mange smaksprøver på turen.
14.mai møttes en spent gjeng til nyttevekst kurs i Lillestrøm. Vi hadde et nydelig vær og fant masse spennende, spiselige nyttevekster.
Alle var fornøyde med det de fikk lære, og smaksprøver ble tatt med hjem. Takk for et fint kurs sammen med dere!
Hilsen Hanne og Trine.
Lørdag 11. mai. I fantastisk vær møtte 11 interesserte mennesker opp til nyttevekstturen vår. Selv om det var relativt tidlig i sesongen, gjorde varmen den siste uka at våren eksploderte med sine grønnfarger på markene. Vi fant bl.a. skogsivaks, brennesle, bjørk, kløver, gjøkesyre, krushøymol, liljekonvall, noen unge vikker, mjødurt, geitrams, vårpengeurt, engsyre, ryllik og hundekjeks. Gruppen smakte på uutsprungne rogneblad som minner mye om marsipan. I tillegg hadde vi med russekål, vinterkarse, engkarse, løkurt, granskudd med hann-og hunblomster, ugrasklokke, marikåpe, stemorsblomst, korsknapp og noen hadde tatt med strutsevinghoder og et sporebærende blad.
Vi avsluttet ved Våtmarkssenteret med å gjennomgå plantefunnene og en smakebit av skvallerkålpai.
Hilsen Monika og Sissel
Torsdag 2. mai var det tid for kjuketur ved Aurtjern, ledet an av Gaute og Britt. Som alltid var det både lærerikt og inspirerende.
Turlederne hadde hatt en liten rekognoseringstur noen dager før og kunne lede oss til noen fine funn, deriblant en liten samling "Svartpokal".
Med botaniker Jan Wesenberg i spissen gikk 13 deltakere opp i bakkene bak A-trykk (gamle trykkeriet til RB). Terrenget var bratt og glatt, og tidvis litt utfordrene å ta seg fram i, men på tross av dette var alle var positive. På årsmøtet holdt Jan et foredrag om vinterdendrologi, hvordan artsbestemme trær basert på vekst og knopper (før bladene kommer tilbake). På turen skulle vi prøve teorien i praksis. Vi så på bl.a. selje, ask, alm, lønn, hassel, gråor, bjørk, hegg, eik og hagetorn. Og underveis fikk vi med oss litt kunnskap om andre karvekster som vokser i denne skråningen.
Takk til alle for en artig og lærerik tur.
Årsmøte 2024 ble avholdt 27.02.2023 i lokaler i Skedsmohallen, Lillestrøm.
På møtet var 25 medlemmer tilstede. Som vanlig var det gitt rikelig med gaver til lotteriet.
Jan Wesenberg, botaniker og redaktør av Blyttia (botanisk forenings medelmsblad),hadde et foredrag om dendrologi. Han forklarete og viste bilder av hvordan vi kan artsbestemme trær, uten blader, på vinteren/tidlig vår. Jan hadde dendrologi-tur for RSNF i Ekebergskrenten i 2023, og 18. april er han tilbake som turleder på dendrologi-tur i "skogen" ved trykkeriet til Romerike Blad.
Oppsummering av RSNFs aktiviteter 2023 og planer for aktiviteter 2024 v/leder Sissel Vågane.
Festkommiteen ved Anja og Sara presenterte jubileumsarrangementer i 2024.
Budsjett og regnskapet ble gjennomgått av kasserer Øyvind Claussen.
Valg: Det var noen utskiftninger i styret, og vi takker Gunn Berget og Morten Amdahl for innsatsen som styremedlemmer og Ivar Meyer som varamedlem. Valgkommiteen hadde ringt endel rundt for å finne medlemmer til å stille opp i styrearbeid. Konstituerende styremøte vil bli holdt seinere i mars. Oppdatering på styret vil komme på hjemmesiden etter dette.
Det ble servert nydelig mat (snitter fra Mortens kro) og hjemmebakte kaker. Vi hadde utlodning etter årsmøtet.
E-post: post@romerikesopp.net
Postadresse: Nordahl Griegsgate 5, 2000 Lillestrøm
Org.nr: 998 389 607
Webansvarlig: Hanne Bergendahl
Pressekontakter
Sopp: Anja Helgestad tlf: 48506177
Ville vekster: Hanne Bergendahl tlf: 97983322
Leder:
Sissel Vågane tlf: 95496186
Nestleder:Anja Helgestad tlf: 48506177
Kasserer: Øyvind Clausen tlf: 41395115
Sekretær: Monica Meyer tlf: 922 81989
Styremedlemmer:
Randi M. H. Olwero tlf: 96805147
Styremedlemmer:
Sara Alexandra Krûger tlf: 92423016
Terje Andersen tlf: 934 02563
Varamedlemmer
Liana Arutyunyan
Kåre Homble