Søndag 14 mai. var vi en fin liten gjeng på 7 deltakere og to kursledere som gikk elvelang i Lillestrøm og så på spiselige nyttevekster. Før vi begynte gjennomgangen av planter snakket vi om bærekraftig sanking og forskjellige måter å bruke og ta vare på plantene vi plukker.
Elvelangs i Lillestrøm er det mye godt som vokser på små områder. Selv om det har vært en kald vår var mange av de tidligste artene fortsatt på et fint stadium for innsamling. De som ønsket kunne plukke med smaksprøver. Utenfor Lurkahuset slo vi oss ned og repeterte planter vi hadde snakket om på turen. I tillegg hadde vi med litt utvidet utvalg av planter vi i utgangspunktet ikke fokuserte på under vandringen, men dette var læresugne deltakere som ønsket å se flere spiselige planter.
Åtte spente deltakere møttes på Gardermoen 11. mai på jakt etter strutsevinger.
Vi brukte god tid før vi kom fram til strutsevingeplassen. Vi studerte nyttevekster, sopp, kjuker og trær. Biolog og botaniker Kåre Homble var med på turen og vi lærte mye interessant av han bl.a putekjuke, symrebeger og mye mer.
Dessverre var strutsevingene kommet litt for kort for høsting. Men alle fikk lært seg den og en del annet nyttig. Vi hadde en kjempe fin tur, delte erfaringer, historier og oppskrifter.
Takk for turen !
Sissel og Trine
Tirsdag 25. april møtte det opp en god gruppe som ville lære mer om trær, spesielt hvordan vi kan artsbestemme trær på vinteren.
Turen gikk i Ekebergskråningen naturreservat. Her er det et rikt utvalg av spennende planter og trær., inkludert varmekjære arter. Botaniker Jan Wesenberg kjenner området godt og kunne gi oss en grundig innføring i ulike tresorters kjennetegn før bladene skyter. I tillegg fikk vi høre om andre spennende planter i området, så endel av oss vil nok ta turen tilbake litt seinere i sesongen. Dette var et lærerikt kurs og velegnet på tider av året hvor vi ikke har så mange andre aktiviteter.
RSNF holdt sitt første kurs i mikroskopering 10. mars 2023. Dyktig kursleder var Siri Khalsa fra Biofokus. "Vår egen" Siv Moen var med som frivillig assistent. Mikroskoperingskurs en fredag kveld på var ikke til hinder for at ni ivrige deltakere møtte fram. En deltaker kom til og med helt fra Trondheim for å være med på kurset! Siri ga en god gjennomgang av mikroskopet, innstillinger og preparering av prøver. Forbundet hadde lånt oss sine mikroskop i tillegg har RSNF et eget mikroskop og flere deltakere hadde med egne mikroskop, så alle fikk praktisk erfaring med mikroskopi. En rekke sopprøver var tilgjengelig og vi lagde både nativ preparater og farga preparater. Ulike sporeformer, cystider og andre strukturer ble observert.
Nå gleder vi oss til oppfølgende mikroskoperingskurs!
Årsmøte 2023 ble avholdt 28.02.2023 i kafeteriaen i Skedsmohallen, Lillestrøm.
Ca 20 medlemmer var tilstede på møtet. Som vanlig var det gitt rikelig med gaver til lotteriet.
Inger Indergaard, nyttevekstkoordinator i forbundet, fortalte om nyttevekstsatsningen 2020-2022 og videre planer for nyttevekstsatsningen.
Oppsummering av RSNFs aktiviteter 2022 og planer for aktiviteter 2023 v/leder Sissel Vågane.
Budsjett og regnskapet ble gjennomgått av stedfortredende kasserer Laila Trosdahl-Iversen.
Valg: Anja Helgestad og Sara Alexandra Krüger ble gjenvalgt til styret. Ivar Meyer og Kåre Homble ble gjenvalgt som varamedlemmer.
Det ble servert nydelig mat og kaker og vi hadde utlodning etter årsmøtet.
E-post: post@romerikesopp.net
Postadresse: Nordahl Griegsgate 5,
2000 Lillestrøm
Org.nr: 998 389 607
Webansvarlig: Hanne Bergendahl
Pressekontakter
Sopp: Anja Helgestad tlf: 48506177
Ville vekster: Hanne Bergendahl tlf: 97983322
Leder:
Sissel Vågane tlf: 95496186
Nestleder:Anja Helgestad tlf: 48506177
Kasserer: Øyvind Clausen tlf: 41395115
Sekretær: Gunn Berget tlf: 46623052
Styremedlemmer:
Morten Amdahl tlf. 411 22350
Styremedlemmer:
Randi M. H. Olwero tlf: 96805147
Sara Alexandra Krûger tlf: 92423016
Varamedlemmer
Ivar Meyer
Kåre Homble