Aktivitetsrapport 2021

Kjuketur ved Aurtjern 01.06.21


Aurmoen landskapsvernområde på 5,3 km2 er ett av åtte verneområder i Gardermoen-regionen som er sterkt preget av nedsmeltingen etter siste istid for 10 000 år siden. Turdeltakerne møttes ved det idylliske Aurtjern, en av de største såkalte grytehullsjøene eller dødisgropene som finnes i området. Disse oppstod etter at store isfjell brakk av fra brekanten og ble liggende igjen i terrenget. Under nedsmeltingen av disse ble det dannet forsenkninger i terrenget. Aurtjern er en slik forsenkning.


Den kjuke- og soppinteresserte gruppa på ni personer fulgte terrenget ved Aurtjern vestover på en blanding av skogsbilvei og stier. Det var mye grove trær i området og mange av disse var svekket eller døde. Et ypperlig utgangspunkt for å se etter kjuker og annen vedboende sopp. Store gamle bjørker, granlæger og imponerende seljer hadde rikelig å by på for de sopphungrige.


Vi fant drøyt 20 forskjellige vedboende arter. Siden vi var en relativt liten gruppe tok vi oss tid til å samles rundt hvert funn og pratet om de enkelte arter angående gode om kjennetegn og kjente bruksområder.


Klikk for større bilder.  Vil du lese mer om kjukene på bildene se HER


Grønttur i Mangen 30.05.21


Vi gikk turen i naturskjønne omgivelser i et fantastisk vær. Ja, nesten synd å si det var på kanten for fantastisk for smaksprøvene som skulle lages i etterkant. Karvekål, vinterkarse, brennesle, mjødurt og massevis av fioler var blant det vi fant. Det ble også noen stopp underveis med historie fra stedet. Etter turen lagde vi litt smaksprøver på stormkjøkken i tillegg til en smak på mjødurt og geitramssaft. Det virket som alle hadde hatt en hyggelig tur og var vel fornøyd.


Randi og Laila, med god hjelp fra Haldis (som var påmeldt turen)


Klikk for større bilder

Strutsevingtur 22.05.21


Turen gikk til Gardermoen for å plukke strutsevinger. Vi var ikke så heldige med været, men veldig heldige med alle de fantastiske deltagerne som kom. Vi hadde en fantastisk tur sammen selv om det bøttet ned med regn. Heldigvis skinte solen også litt.

Turen for å komme ned til strutsevinge-området er bratt og litt utfordrende, så vi fikk oss en skikkelig god treningsøkt i det vi gikk et stykke ned i glatt og brått terreng og opp igjen. 


Turleder Sissel Vågane fortalte om forskjellene mellom Strutsevinge og forvekslingsartene. Da vi hadde kommet oss tilbake til opprinnelig møteplass, serverte Sissel en fanatisk hjemmelaget pai med skvallerkål. Den var himmelsk god.

Vi fant også andre nyttevekster og en vårsopp på veien.

Tusen hjertelig takk for en herlig tur!


Hilsen turledere, Sissel Vågane og Sara Alexandra Kruger


Klikk for større bilder

Grønttur i Tokeruddalen 15.05.21


Årets første grønttur 15. juni gikk til Tokeruddalen som ligger mellom Vestli og Stovner i et lett tilgjengelig område skjermet fra motorveien.

 

Turen ble fort fullbooket med 15 påmeldte. Dessverre pga endringer i koronareglene i Oslo kort tid før turen, måtte antallet reduseres til 10, og dessverre ble mange stående på venteliste.


Med 6 voksne og 4 ivrige barn loset Inger-Lise oss gjennom dalen hvor vi fant bl.a. russekål, strutseving, mjødurt, vinterkål, karvekål, skogstorkenebb, geiterams, ryllik, brennesle, spisslønn, løvetann og mye mer. I sitt tidlige voksestatus som det meste var nå, er det grønne på sitt absolutt beste smaksmessig!


Alle våget å smake og barna likte det aller meste. 

 

Det ble nok av spørsmål til Inger-Lise Østmoe, også fra vitebegjærlige barn. For noen var det meste ny lærdom og for andre en oppfriskning.

 

Vi takker Inger-Lise for den kunnskapen hun delt med oss andre og Sissel Vågane som også var turleder


Klikk for større bilder

RSNF årsmøte 2021


Årsmøte 2021 ble avholdt 01.03.2020 på møteplattformen Zoom. 

Oppsummering av RSNFs aktiviteter 2020 og planer for aktiviteter 2021 v/leder Sissel Vågane.

Budsjett og regnskapet ble gjennomgått ved kasserer Laila Trosdahl-Iversen.

Valg: Nytt styremedlem er Morten Amdahl. Laila Trosdahl-Iversen går inn som varamedlem, men fortsetter som kasserer.

Trine Tande som har vært styremedlem i mange år og varamedlem siste året, takkes for stor innsats for RSNF. 


Les Årsaraporten HER

Les Protokollen HER