Aktivitetsrapport 2019

Romerike sopp- og nyttevekstforening

Aktiviteter  2019

Høsten 2019

Førjulskoskurs 9.12.2019


Førjulskurs med juleverksted og mikroskopering. Dette ble en mandag full med masse førjulskos både for store og små.

Det var ordentlig spennende med det nye mikroskopet vårt, og alle barna forsøkte det (pluss en del av de voksne). Vi så på tørket sopp, blomster, kongler, julekuler, frø mm.


RSNF takker Sparebankstiftelsen DNB for gaven til å kjøpe to flotte mikroskop. Disse vil vi ha stor nytte og glede av i mange år framover. Tusen takk! 

 

Vi lagde mange juledekorasjoner, spiste god mat og barna fikk en stor julepose med godteri med hjem. Dette ble en super fin dag.

 Laila og Trine


Klikk på bildene for større versjon


Kurvflettingskurs 7.-8.12.2019


Kurvfletting med pil, lag din egen kurv på to dager! Høres for godt ut til å være sant. Men under kyndig veiledning av kurvmaker Kristine Hognerud Træland gikk vi alle hjem med støle hender og egenprodusert kurv. Kurset over to dager ble holdt i Rådmannssalen i Fetsund rådhus, det trengs god plass når kurvene skal gjennom metamorfosen fra pinner, "skjærereir" til ferdig produkt. Kristine hadde med ferdig bløytet pil av ulike sorter, og deltakerne kunne selv velge form og farge på sin egen kurv. Ingen kurver ble like.   


Klikk på bildene for større versjon


Høstmøte 24.10.2019


Høstmøtet den 24.oktober ble holdt på Skihytta i Lørenskog. Vår sekretær Inger-Lise Østmoe åpnet møtet. I år feirer RSNF 45 års-jubileum og Inger-Lise var en av de som var med i starten av den gang Nedre Romerike Soppforening.
Anne-Beth Scheen holdt foredrag om «Noe i gjære –sopp –nyttevekster – fermentering» og hadde boksalg etterpå,
Etter foredraget hadde vi loddsalg og servering av egenlaget mat, noe alle satte pris på…

Før loddtrekning av de mange gevinstene holdt styreleder Sissel Vågane en kort oppsummering av Høstsopptreffet og om vårens og høstens aktiviteter. Totalt var det 31 medlemmer, inklusive styret, tilstede.


Klikk på bildene for større versjon


Sopptur og soppkontroll Fetsund 6.10.2019


Etter en natt med en del frost og en veldig kald start på soppturen, ble det mye sol og  mye varmere. Tross kuldegrader dukket det opp rundt 20 deltagere som hadde lyst til å være med på turen. Det meste av soppen vi fant var gjennomfryste, men spesielt kantareller og trakkantareller holder seg veldig bra selv om de er fryste.

 

Av de litt mer spennende funnene vi gjorde: Blodsjampinjong og Rødnende parasollsopp.

 

Alle fikk med seg trygg matsopp hjem, og de fleste lærte litt flere sopper å kjenne og fikk litt tips om plukking av matsopp.

 

Etter turen ved Heiavannet med påfølgene soppkontroll tilbød vi en soppkontroll ved Våtmarkssenteret i Fetsund hvor mange interesserte så på den lille sopputstillingen vi hadde satt opp. Noen kom innom for å skjekke soppen de hadde plukket.


Klikk på bildene for større versjon

Sopptur Båstad 29.9.2019


Denne siste søndagen i september hadde RSNF bestemt turen til Båstad i Trøgstad, etterfulgt av soppkontroll utenfor Joker på Gan. 

På soppturen var vi en liten, men ivrig gjeng. Vi hadde ikke gått langt før spiselige sopper dukka opp. Som forventa var det traktkantareller å finne, endel piggsopp, store kragesopper, rødnende parasollsopp og forøvrig litt av både det ene og andre. To timer går fort, og med lav framdrift pga sopplukking kom vi aldri rundt hele turen som var planlagt.  


Klikk på bildet for større versjon

Sopptur og soppkontroll Bjørkelangen 8.9.2019


Totalt 36 personer var med på sopptur i Bjørkelangen, hvorav 29 deltakere kom med Røde Kors.  For å være sikker på at det ble litt matsopp på de fleste var det plukket 2 kasser med hhv fåresopp og kantareller til utdeling. Etter avslutett tur var det plukket sopp av 66 arter. Den påfølgende soppkontrollen hadde derfor en usedvanlig rik sopputstilling som ble godt besøkt. 

Les fyldig turrapport HER.


Klikk på bildene for større versjon

Sopptur og soppkontroll Lørenfallet 8.9.2019


En lærevillig og ivrig gjeng  på sopptur. Totalt 24 personer, derav 6 barn var med. Den yngste som var med var 3 mnd, "den skal tidlig krøkes..." Alle var fornøyde og ville gjerne lære mer, og bli med på flere turer. Matsopp i alle kurver ble det også. Nye medlemmer fikk vi også, velkommen til dere! 


Klikk på bildene for større versjon

Matfestivalen Jessheim, 7.9.2019


RSNF stilte med stand på  Matfestivalen som ble arrangert utenfor frivillighetens hus på Jessheim. Selv om værgudene ikke var med oss, regn og surt, ble det en flott dag. Foruten informasjonsmateriell, smaksprøver, sopputstilling og soppkontroll hadde vi også salg av de nye T-skjortene til RSNF. Produkter fra Onkel Trolls spiskammer ble også solgt fra standen vår.


Klikk på bildene for større versjon

Soppens dag 1.9.2019


Mogreina


RSNF stilte med stand på Sandtjernhytta på soppens dag/Kom-deg-ut-dagen. Se bilder og les rapporten HER


Fetsund

I år som i fjor stilte RSNF med stand på Våtmarkssenteret hvor vi hadde informasjon, smaksprøver, natursti for barn og soppkontroll. Standen var flittig besøkt, og 71 barn gikk naturstien og fikk premie. 


Klikk på bildene for større versjon

Sopptur og soppkontroll Gjerdrum 25.8.2019


En interessert gjeng på 10+ personer deltok på sopptur i Gjerdrum almenning. De fleste hadde skaffet seg litt kunnskap på forhånd bl.a i sosiale medier og deltakelse på tidligere soppturer.  Gruppen ble delt i to, men med en fellessamling tilslutt der alle soppene ble gjennomgått. Det var mest steinsopp, kantareller, kremler og skrubber.  Deltakerne hadde mange spørsmål. 

Etter turen var det soppkontroll i Ask sentrum. Her var det en jevn strøm av folk med soppkurver, så det var travelt. Mye steinsopp og kantareller i kurvene. 


 Klikk på bildene for større versjon

Våren 2019

Ramsløktur 21.5.2019


Vi var i alt 13 personer som dro til Skui 21. mai for å plukke ramsløk. Været var meget usikkert, og på turen til Skui møtte vi kraftige regnbyger. Da vi kom fram var det opphold, og vi hadde fint vær mens vi plukket. 

Forskjellene mellom liljekonvall og ramsløk ble demonstrert slik at alle visste hva de skulle plukke. Det hadde ikke vært mange på denne ramsløkplassen i år, og plantene stod fint nedover lia. På grunn av den kalde våren var det få knopper og blomster på plantene. Alle fikk plukket det de trengte av blader. Og vi reiste fornøyde hjem. 


Arild Bråthen 

turleder


Klikk på bildene for større versjon

Grønt, godt og gratis 12.5.2019


Klikk på bildene for større versjon

Strutsevingtur 9.5.2019


Les rapport fra strutsevingturen i landskapsvernområdet på Gardermoen her


Klikk på bildene for større versjon

Kjuketur 25.4.2019


Les rapport fra kjuketuren i Romerike landskapsvernområde på Gardermoen her


Klikk på bildene for større versjon

Årsmøte 2019

Årsmøte 2019 ble avholdt onsdag 27. februar i bestyrerboligen på Huseby gård, Skedsmo.

Møtet startet med foredrag av Mona Lundby: Fra naturens spiskammers.  Mona hadde også med smaksprøver. Sissel Vågane, leder, ga deretter en oppsummering over RSNFs aktiviteter i 2018, og planer for 2019. Budsjett og regnskapet ble gjennomgått ved kasserer Laila Trosdahl-Iversen. Etter valget var det "enkel" servering og loddtrekning.Takk til alle som hadde bidratt. 


Les referat fra årsmøtet her


Klikk på bildene for større versjon

Kontakt oss

 • Org.nr: 998 389 607
 • Postadresse:Nordahl Griegsgate 5, 2000 Lillestrøm
 • Leder: Sissel Vågane
 • Webansvarlig: Hanne Bergendahl
 • E-post: post@romerikesopp.net

 

Følg oss på facebook: 
www.facebook.com/Romerikesopp

Styret

 • Leder: Sissel Vågane, tlf. 95496186
 • Nestleder: Anja Helgestad, tlf 48506177
 • Kasserer: Laila T. Iversen, tlf.  47664899
 • Sekretær: Inger Lise Østmoe 
  tlf: 90971936

 

 • Styremedlem: Randi M. H. Olwero,
  tlf. 96805147
 • Styremedlem: Øyvind Clausen,
  tlf. 98258505
 • Styremedlem: Sara Alexandra Krüger
  tlf.
  92423016
 • Varamedlemmer: Haldis Larsen og
  Trine Tande

Pressekontakter for RSNF:

Sopp og bær:  Anja Helgestad tlf: 48506177  

Vårvekster: Inger-Lise Østmoe tlf: 90971936