Aktivitetsrapport 2020

ROMERIKE SOPP- OG NYTTEVEKSTFORENING

Sopptur, Ullensaker allmenning 04.10.2020

En fin søndagstur med 13 håpefulle sopplukkere, men dessverre veldig lite sopp. Heldigvis hadde vi med oss Nikolai 5 år som hadde med forstørrelsesglass og hjalp flere av de voksne med å finne sopp. Vi fant traktkantareller, piggsopp, sleipsopp og melsopp.

Takk til alle for en flott tur.

Klikk for større bilder

Sopptur, Lørenfallet 13.09.2020

12 personer ble med på tur, 4 barn og 8 voksne. Det ble lite sopp, men noen fikk da noen matsopper med seg hjem. Og de som ikke fikk matsopp fikk uansett en del lærdom om andre sopper av Marco.

 

Klikk for større bilder

Soppens dag, Nordbytjern, Jessheim 06.09.2020

Søndag 6. september var det tid for soppens dag. I år hadde RSNF et eget arrangement ved Nordbytjernet på Jessheim. Helt aleine var vi ikke; den nye skulpturen ved Nordbytjernet skulle "avdukes" med  pomp og prakt utpå dagen og trakk mye folk. Men veldig mange tok også turen innom RSNF telt. Også ordføreren i Ullensaker var innom og fikk smaksprøver før avdukingen.  På naturstien for barn myldret det av deltakere hele dagen, og alle fikk fine premier.  Fra RSNF-teltet ble det servert deilige smaksprøver (soppsupper, grøftekantsuppe, saft, ramsløksmør), delt ut brosjyrer og solgt t-skjorter og soppbøker. Sopputstillingen var som alltid populær, selv om den i år var noe begrenset i antall arter pga tørke. Det er et stort apparat som settes i sving for en dag som dette, og fere biler/tilhengere skal til for å frakte alt av utstyr. I tillegg brukes det tid på forhånd for å tilberede mat. I år ble det også en ekstra faktor med hygiene tiltak pga coronasituasjonen.  


Klikk for større bilder

Soppkontroll, Eidsvoll verk 06.09.2020

Fra soppkontrollen ved Eidsvollsbygningen søndag 06. september. Soppkontrollørene Brit og Gaute (bak kamera) fikk blant annet besøk av en ivrig sopplukkende familie fra Ålesund! De hadde nylig flyttet til Eidsvoll, men var allerede i gang med å undersøke soppskogene her.
Soppkontrollen ligger strategisk plassert ved Eidsvollsbygningen og innfartsveien til en godt besøkt tursti langs Andelva. Mange personer var derfor innom for å se på sopputstillingen samt slå av en sopprat. De fleste ønsket seg nedbør siden det er tørt i skogen nå og lite sopp å finne.

Tangsafari 16.08.2020

En ivrig gjeng møtte hos Ting med Tang i Engelsviken kl 08.00 søndag morgen. Erfaring med tang/tare som mat varierte hos deltakerne, men i løpet av første bolk i kurset fikk vi en god innføring i mulighetene for "matauk" i sjøen. De vanligste artene langs norskekysten ble gjennomgått, og i særdeleshet de vi sjøl skulle ut og plukke. Vi kunne ikke ha vært heldigere med været for sjølplukk: strålende sol, lavt vannivå, stille fjord og >20 grader i vannet. Vi så nok litt snåle ut der vi tredde på oss vadere og brodder, mens de "normale" gjestene på stranda kledte av seg og lå og duppa i vannet. Men noen deltakere benytta også sjansen for et deilig sommerbad.Alle kursdeltakerne plukka med seg ulike tangarter: blæretang, sagtang, krusflik, tarmgrønske, havsalat ......... Lunsj bestående av "tangberiket mat" ble inntatt på svaberget før vi vendte tilbake til kurslokalet. Vel tilbake rensa vi tangen og snakka mer om tilbereding av tang/tare. Pga coronasituasjonen sørget kursledere for at den rensa tangen ble tilberedt, og alle fikk med et glass sylta tang hjem. Som en repetisjon av forelesningene ble det gjennomført en "Kahoot".  Avslutninga på dagen var en toretters middag på fiskerestauranten i nabolaget. Her fikk vi en nydelig steinbit beriket med tang/tare i ulike varianter og ramsløk i sausen. Desserten var en mektig sjokoladekake, også den smakssatt med tang/tare.  Takk til Ting med Tang for en hyggelig og lærerik dag. Nå gleder vi oss til å kombinere de to umamirike ingrediensene tang og sopp!     


Klikk for større bilder

Soppkurs 02.08.2020

En lærevillig gjeng med på tur. Alle fikk med sopp hjem. Vi fant bl.a Steinsopp, rødskrubb, sandsopp, svartbrun rørsopp, kremler, risker, kamfluesopper, melsopp, kantarell, traktkantarell m.m.


Klikk for større bilder

Mjødurttur med safting 22.06.2020

Vi startet med å lære oss karvekål og noen forvekslingsarter bl.a ryllik. Andre arter vi også lærte var mjødurt, skvalderkål og meldestokk.

Alle fikk sanket en stor pose karvekål for å lage suppe.

Deretter dro vi på jakt etter mjødurt og fikk med oss en stor pose for å lage saft. Tilbake til Huseby satte alle en bøtte saft av mjødurt og en bøtte mynte saft. En flott dag.


Klikk for større bilder

Grønttur i Tokeruddalen 14.05.2020

En interessert gjeng, 13 voksne og 3 barn, gikk på tur i Tokeruddalen med Inger-Lise Østmo som turleder. Ville spiselige vekster som russekål, skvallerkål, løkurt, vinterkarse, bekkekarse, korsknapp, strutseving, og brennesle ble plukket og prøvesmakt ute. Inger-Lise serverte smaksprøve på strutseving forvellet og surret i smør.


Klikk for større bilder

RSNF årsmøte 2020

Årsmøte 2020 ble avholdt 25.02.2020 i Bestyrerboligen på Huseby gård, Skedsmokorset. 

Foredraget var om farging med sopp v/Ruth Solem.

Oppsummering av RSNFs aktiviteter 2019 og planer for aktiviteter 2020 v/leder Sissel Vågane.

Budsjett og regnskapet ble gjennomgått ved kasserer Laila Trosdahl-Iversen.

Etter valget var det "enkel" servering og loddtrekning.

Takk til alle som hadde bidratt. 
KONTAKT OSS

STYRET

E-post: post@romerikesopp.net

Postadresse: Nordahl Griegsgate 5,
                     2000 Lillestrøm

Org.nr: 998 389 607

Webansvarlig: Hanne Bergendahl


Pressekontakter 

Sopp og bær:  Anja Helgestad  tlf: 48506177

Vårvekster:  Inger Lise Østmo  tlf: 90971936

Leder:

Sissel Vågane                              tlf: 95496186

Nestleder:Anja Helgestad      tlf: 48506177

Kasserer: Laila T. Iversen          tlf: 47664899

Sekretær: Inger Lise Østmo    tlf: 90971936

 


               Styremedlemmer:   

                     Øyvind Clausen                tlf: 98258505

                     Randi M. H. Olwero          tlf: 96805147

                     Sara Alexandra Krûger   tlf: 92423016

                      Varamedlemmer:

                     Trine Tande

                     Haldis Larsen 


Copyright © Med enerett