Sopprapport

Romerike sopp- og nyttevekstforening

Aktiviteter 2018

Høstmøtet 2018

Det tradisjonelle høstmøtet ble avholdt 29.oktober i bestyrerboligen på Huseby gård, Skedsmo.Til vår store glede var stua full av både nye såvel som og erfarne medlemmer. Sissel Vågane, leder, ga en oppsummering over RSNFs aktiviteter i 2018. Anja Helgestad informerte om Høstsopptreffet som i 2019 skal arrangeres av RSNF. Deretter var det Gaute Mohn Jenssen som fortalte og viste bilder fra en opplevelsesrik sopptur til Kina.

Som vanlig ble det servert de deiligste retterbåde med og uten sopp. Hva med soppsuppe, spekesoppsalat, soppai, elggryte, steinsoppflarn..... kaker......med andre ord gode muligheter til å bli god og mett. Takk til alle som hadde bidratt. Loddsalget gikk unna for premiebordet var sjeldent velfyllt.

Sopptur i Holter almenning, Nannestad

Lørdag 23. september var vi i overkant av 40 stk, inkludert tre turledere, på tur i nydelig høstvær..

Oppmøte var på Grøsåkervangen og sammen gikk vi gruppevis opp til Bekkestua i Holteralmenningen der det var mulighet for en rast mens soppen som ble plukket på veien ble gått igjennom og kontrollert av de soppsakkyndige.

 

Det ble funnet endel traktkantarell og ikke overraskende mange funn av falsk kantarell, og det ble en god anledning til å forklare forkjellen mellom falsk og ekte (som vist på bilder)

 

I etterkant ble det holdt soppkontroll ved Heimskringla på Åsgreina.

 

Klikk på bildene for større versjon

Sopptur til Jeløya

Lørdag 15. september hadde vi en fin tur til Jeløya. Turen var i samarbeid med Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening.

Vi fant blant annet : Stor parasollsopp, ruterørsopp, skjermsopp, tægersopp, Honningsopper, falsk kantarell, pluggsopp sjampinjong.

Anja

 

Klikk på bildene for større versjon

Skoletur til Hvalstjern, Fet

Tirsdag 11. september, en regnfull morgen, hentet vi livlige klasse 6C og to lærere fra Solheim skole i Lørenskog. På bussturen til Hvaltjern i Fetsund holdt Laila et flott kurs om sopp og det ble sendt rundt mange fine bilder av sopp. Når vi kom fram var det utdeling av soppkurver, luper og kniver. Og jakten startet.

 

Vi fant litt matsopp som vi hadde i en omelett, så alle som ønsket fikk smake sopp. I tillegg fant vi en del sopp å studere, bl.a mye rød fluesopp. Dessverre regnet det når vi kom og øset ned når vi dro. Men barna i 6C var like glade og fornøyde hele turen. De danset, lekte og lo. En kjempe fin gjeng å ha med på tur.

 

Før vi møtes hadde alle elevene tegnet en flott tegning til oss og de tre beste ble premiert.

 

Øyvind, Laila og Trine

Klikk på bildene for større versjon

Sopptur og soppkontroll, Årnes

Søndag 9. september

Etter en lang sommer med tørke kom regnet da vi skulle ha tur på Årnes. Åtte deltagere trosset regnet og var med på tur. De fleste med litt kunnskap som ønsket å lære seg mer. Vi fant en del sopp. Både matsopp og en av norges giftigste: Hvit fluesopp. Dessverre fikk deltagerne ikke mye matsopp med hjem. Det som ble godkjent av matsopp ble stort sett så blødt av regnet at det ikke var spisbart lenger.

Det var en veldig hyggelig søndag med undervisning, smilende ansiker og mye latter.

Takk for turen.

 

Klikk på bildene for større versjon

Sopptur, Slattum

Onsdag 5. september hadde vi den tradisjonelle turen på Slattum i samarbeid med Lillomarkas venner. Fokus er de mange rødlisteartene vi finner i dette området.

 

Klikk på bildene for større versjon

Soppens dag, Fetsund

Søndag 2. september, soppens dag, deltok vi på våtmarkssenterets arrangement som markerte både friluftlivets dag og barnas våtmarksdag. Med stor stand som rommet sopputstilling, soppkontroll, rikelig med smaksprøver og egen natursti for barna hadde vi stor pågang. Vi delte ut bl.a.soppsuppe, grøntsuppe, ramsløksmør, sopp pai, aroniasaft og myntesaft til både store og små. Naturstien vår hadde besøk av over 80 glade barn. Sopputstillingen var også godt besøkt.

 

Klikk på bildene for større versjon

Sopptur og soppkontroll, Gjerdrum

Søndag 2. september var det sopptur, med etterfølgende soppkontroll, i Gjerdrum. Det var 26 deltagere, inkludert barn, på turen. Noen hadde også med seg hundene sine. Det var en engasjert og interessert gruppe som fulgte med. Både da soppsakkyndig gikk igjennom kjennetegnene på forskjellige sopparter i begynnelsen av turen, og da alle samlet seg i skogen og han pratet om soppene vi hadde funnet. Det var flere som hadde funnet steinsopp. Det var også mye smørsopp, sandsopp og kremler.

Det var også bra oppmøte på soppkontrollen utenfor Rema 1000 etterpå. Vi hadde tilsammen samlet over 20 forskjellige sopparter som vi stilte ut på bordene.

 

Klikk på bildene for større versjon

Frivillighetsdagen, Lillestrøm

Lørdag 1 sep. var RSNF tilstede på Frivillighetsdagen i Lillestrøm. Også her hadde vi nydelig høstvær og massevis av oppmøtte som nøt sola og livet på Lillestrøm. Laila hadde laget blant annet nydelig grøntsuppe og soppsuppe og deilig forfriskende saft (se bilder) som ble delt ut som smaksprøver til stor fornøyelse. Mange fine samtaler med både store og små og topp stemning!

Klikk på bildene for større versjon.

Soppkurs, Fet

Lørdag 1 sep. hadde vi et vellykket dagskurs i sopp ved Hvalstjern i Fet.

Vi fant en del forskjellige arter som kremler, risker, sleipsopp, smørsopp, steinsopp mm. Vi fantingen kantareller, men derimot masse falske kantareller.

Vi delte erfaringer, oppskrifter og smakte på soppsoya og tørket steinsopp.

En super fin dag i skogen med en flott gjeng på ti stykker.

Hanne og Trine

 

Klikk på bildene for større versjon

Sopptur og soppkontroll, Jessheim

Årets første sopptur (Nordbytjern) og soppkontroll var på Jessheim lørdag 18.08.

Etter lite regn i sommer fikk vi litt duskregn mens vi gikk en flott tur rundt Nordbytjernet. Soppen er endelig på tur, litt senere i år pga en tørr sommer og ekstrem varme. Vi fant en del forskjellige sopper bl.a kantarell, falsk kantarell, melsopp, brunskrubb mm.

Etter turen hadde vi sopputstilling, soppkontroll og en god del smaksprøver utenfor rådhuset. Vi hadde mange flotte barn og ungdommer innom som smakte både på arioniasaft, myntesaft, ramsløksmør, ramsløkmajones og soppmarmelade.

En kjempe fin dag.

Laila og Trine

 

Klikk på bildene for større versjon

Ramsløktur 2018

Siste dag i pinsen hadde vi årets ramsløktur. Det var stort frammøte, tjue personer fylte opp bilene og dro fra Lillestrøm, og to møtte vi på Skui i Bærum. Været var fantastisk, sol og over 20 grader.

Vi studerte liljekonvall, karve, ryllik og hundekjeks, smakte på rognebærblader, delte oppskrifter og plukket masse ramsløk.

En flott dag i skogen. Takk til alle for en superfin tur.

Anja og Trine

 

Klikk på bildene for større versjon

Strutsevingtur 2018

Årets strutsevingetur ble gjennomført i nydelig vårvær 10.mai..

Turen gikk til en ravine ved Gardermoen som helt klart vil bli besøkt igjen. Eventyrlandskap med litt trolsk stemning inne i skogen.

Målet med turen var selvfølgelig strutsevinger, som alle fikk med i kurven sin. I tillegg fant vi masse flotte kjuker og litt sopp.

Flott tur.

Klikk på bildene for større versjon

 

 

Referat fra årsmøte 2018

Foreningen avholdt årsmøte mandag 26.februar kl 18:00 i Bestyrerboligen på Huseby Gård, Skedsmokorset.

Klikk på bildene for større versjon

Aktiviteter i 2017

Høstmøte

6. November

På årets høstmøte møtte 25 medlemmer til foredrag, hyggelig sosialt samvær, rikelig med hjemmelaget mat og til slutt loddtrekning. Lailas viltgryte slår alltid an, og som alltid var det rikelig med loddpremier.

Møtet ble åpnet av Sissel som gikk gjennom årets aktiviteter.

Inger Lise Østmoe holdt foredrag om soppens matverdi. Veldig interessant og lærerikt.

Stor takk til alle som bidro til at dette ble en vellykket aften.

 

Klikk på bilde for større versjon

Soppkurs, dagskurs for nybegynnere, Hvaltjern

23. september

Dagskurs for nybegynnere på Hvaltjern gikk av stabelen lørdag 23.sept. Syv personer var med på turen/kurset. De lærte seg kantarell, piggsopp, traktkantarell, m.fler. Alle fikk med seg hjem kurven full av fin matsopp, til stor overraskelse og glede!

 

Vh

Anja Helgestad

Klassetur til Dragsjøhytta

12..sept.

RSNF inviterte en 6.klasse fra Nordkisa skole, 25 elever og 2 lærere, med på skogstur rundt Dragsjøhytta. Arill Bråthen holdt minikurs om sopp og spiselige vekster på bussen. Vi var uheldig med været denne dagen, regnet øste ned, men det stopper ikke humøret. Det ble funnet lite sopp, men nok til å servere soppomelett i tillegg til pølser, og alle ble fornøyd.

 

Klikk på bildene for større versjon

Sopptur med fokus på rødlistearter, Nittedal

5.sept.

 

Med fokus på rødlistearter, og matsopp for de som ville ha det, gikk turen på Slattum. Selv med regn og grått vær kom det 7 pers.på tur. Etter turen var det soppkontroll. Alle var fornøyde!

 

Takk til Siv Moen som turleder.

 

Klikk på bildene for større versjon

Soppens dag og Husebymarkedet

2. og 3. september

 

Lørdag 2. september og søndag 3. september, soppens dag, hadde RSNF nok en gang stand på Husebymarkedet. Som vanlig for RSNF var det et rikt utvalg smaksprøver fra naturens grøde, og soppsuppa gikk det gjetord om på markedet. Sopputstillingen var meget rikholdig, og trakk mange interesserte. For barna hadde vi natursti på lørdag med premie til alle. På soppens dag var det det nye læringsopplegget fra hovedforbundet som ble flittig besøkt. På soppens dag ble det også arrangert sopptur i Tæruddalen, med 13 deltakere. Litt sopp ble funnet i dette populære turområdet. På standen hadde vi soppkontroll begge dager.

 

Klikk på bilder for større versjon.

Sopptur i Hurdal

26.august

 

Vi møttes ved en parkeringsplass nær Tisjøen, Eidsvoll kommunes drikkevann på Minneåsen mellom Hurdal og Eidsvoll kommune. 6 stk. møtte opp til tur.

I området fant vi fine unge eksemplarer av matriske, fåresopp, piggsopp og

noe melsopp og litt steinsopp.

Vi fant steinsoppstilker – sauen hadde vært dere før oss og spist hattene! Ellers var det mye brun fluesopp i alle stadier.

Bildet er fra Økolandsbyen i Hurdal hvor det var soppkontroll etterpå. Mange kom med steinsopp, skrubber og til og med pluggsopp.

 

 

Soppkurs for viderekomne, Skedsmo

21-22 og 26-27 august.

Fire ivrige deltagere var på kurs over fire dager. Takk til Monika og Ivar Meyer, som ba oss hjem til seg selv og viste oss en flott skog med spennende sopper.

 

Vh

Anja Helgestad

Studiesirkel på tur ved Nebbursvollen

Juni 2017

Ivrige og lærevillige studenter som har tilegnet seg mye kunnskap.

Hilsen mentor Anja

 

Studiesirkel bestående av deltakere som gikk på "soppsakkyndighetskurs" høsten 2016 er stadig på soppjakt. Klikk på bilder for større versjon.

Bondens marked 2017

 

Vi hadde en flott dag på Bondens Marked i Lillestrøm lørdag 27.mai.

I godt følge med mange lokale salgsaktører, stilte RSNF som eneste ideelle organisasjon med fokus på informasjon om nyttevekster og noe av det du kan lage av slikt.

 

Aldri har vel kortreist mat vært så interessant som nå og i den anledning serverte vi smaksprøver av ramsløkaioli, ramsløkpesto og ramsløksmør på brød. Mjødurtsaft og saft av svartsurbær var også populære, og grøftekantsuppe laget på vårens ville vekster. I tillegg fikk besøkende smake løvetannsirup. Vi slo også et slag for høsten ved å servere soppsuppe og krokankake laget av sopp.

 

Mange ville gjerne kjøpe av det vi hadde av smaksprøver, spesielt Lailas ramsløkaioli...

Vi delte ut brosjyrer og blader, så får vi håpe at noen flere melder sin interesse for foreningen etterhvert.

Sissel

 

Klikk på bildene for større versjon

Kurs i registrering i Artsobservasjoner.no

Romerike sopp- og nyttevekstforening og Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening holdt kurs helgen 20-21. mai i registrering av funn i Artsobservasjoner.no. Se bilder og les mer om kurset

 

Strutsevingetur i Tokeruddalen

 

Det var litt surt og kaldt på turen da vi startet, men etter hvert ble det bedre. Vi hadde en flott tur, og folk var svært fornøyde. I alt var vi 12 personer, 11 voksne og et barn. På slutten kom det en person til og sluttet seg til oss.

 

Inger-Lise hadde en STOR bag med smaksprøver med: strutsevinger, syltede løvetannstilker, mjødurtsaft og bjørkesaft. Kari hadde med kjeks med ramsløksmør. I tillegg smakte vi på det vi fant langs kanten: russekål, bekkekarse, lønneblomster, borre, løvetannknopper, bringebærblader, korsknapp, strutsvinge og skvallerkål. Dessuten plukket noen av oss nesle.

Det var en lærevillig gjeng og Frida på 4 år lærte fort og var en ivrig plukker av alt det spennende vi fant.

 

Vi fikk også sett og forklart forskjellen på karve, ryllik og hundekjeks. Inge Lise viste oss mjødurt, som det var mye av, og forklarte hvordan vi lager saft av mjødurt, bjørkeblader med mere. I tillegg fikk alle med seg et hefte Blomstrende nytelser, smakfulle trær, ugras til begjær med flotte oppskrifter.

 

En fin og meget lærerik tur.

Hilsen Arill

 

 

Klikk på bildene for å se større bilder

Referat fra årsmøte 2017

Foreningen avholdt årsmøte mandag 27.februar kl 18:00 i Bestyrerboligen på Huseby Gård, Skedsmokorset.

 

Papirlagingskurs

 

Her er bilder fra papirlagingskurset vårt. Klikk på bildene for å så større bilder.

Kjuketur i januar

 

Årets første tur var 15. Januar på Hvaltjern. En flott gjeng møtte opp, godt kledd med varmepakninger i skoene. Vi var på jakt etter kjuker til papirlagingskurset som er første helgen i februar. I tillegg var vi spente på om vi klarte å finne vintersopp eller om det var for kaldt. Til stor glede for gjengen fant vi både vintersopp og en del kjuker. Heldigvis var det nesten ikke snø i skogen så det var veldig lett å gå rundt.

 

En flott søndagstur og soppsesongen for 2017 er igang.

 

Klikk på bildene for å se større bilder!

 

Aktiviteter i 2016

Høstmøte 2016

 

Vi hadde en veldig hyggelig medlemskveld! 30 personer kom. Mye god mat og mange flotte premier. Interessant foredrag av Pål Karlsen.

 

Kjuketur

 

Søndag 9. oktober hadde vi siste sopptur som i hovedsak var en kjuketur. Det møtte opp en glad gjeng for å samle kjuker til papirlagingskurset

vi skal ha i februar 2017. Vi hadde en fin tur rundt Myrdammen tross litt sur vind og vi fikk samlet en god del forskjellige kjuker. Vi fant knivkjuke, knuskkjuke, rødrandkjuke mm. Nå gleder vi oss bare til papirlagingskurset.

 

Alle er velkommen på kurset selv om de ikke var med på denne turen.

 

Hilsen Haldis og Trine

 

Fra kaffekopp til østerssopp

 

Onsdag 5. okt møttes 12 spente deltakere til kurs fra kaffekopp til østerssopp på Tingvold. Kursholder var Siri Mittet fra Gruten.

 

Første delen av kurset var det teori og gjennomgang av dyrkningsprosessen. I del to var det praktisk arbeid. Først måtte hender, bøtter og spader vaskes og desinfiseres godt. Dette var for å unngå mugg istedefor sopp. Deretter blandet vi den ferske kaffegruten med papp, kalk og østerssoppsporer før posene ble sveiset igjen. Nå var det bare å vente på den deilige østerssoppen. De neste ukene blir veldig spennende.

 

Takk til alle for et flott kurs!

 

Hilsen Trine

10 dager etter vanning

Etter en uke

Soppkontroll på Jessheim

 

Søndag 15.september stod Randi Olwero og jeg på soppkontroll på Jessheim. Dessverre var kontrollen annonsert til 4.september, men måtte flyttes og dette var nok lite kjent. Noen kom likevel for å få kontrollert kurvene sine, andre for å se på sopputstillinga vår.

 

Vi fikk bl.a. besøk av Venstre-politiker Stein-Vegar Leidal. Venstre er det partiet som har stått i bresjen for at et skulle bevilges penger til soppkontrollarbeidet. Noen av de som besøkte oss var denne pappaen og disse barna som ikke hadde noe imot å bli avbildet”.

 

Vi håper å kunne legge flere kontroller til Jessheim i årene framover.”

 

Hilsen Sissel

Sopptur på Mangen og kontroll på Bjørkelangen 18/9-16

 

En strålende høstdag på sopptur. Vi var 12 på tur.

 

Tørken som har vedvart en stund har satt sitt preg på soppen, men det ble funnet en god del kantarell, noe traktkantarell, fåresopp, sleipsopp med mer men ingen store mengde. I kurvene de fikk utdelt for å samle ukjent sopp var det for det meste slørsopper bla. Spiss giftslørsopp.

 

Vi hadde samlet litt sopp til utstilling. Det var ikke den største pågangen for å få soppkurven kontrollert, men en del kom innom for å se på. 3 kurver ble kontrollert i kurvene var det fåresopp, kantarell, traktkantarell og svart trompetsopp, i eget beger kom det inn en kjempestor lakrisriske.

 

Hilsen Laila

Røyksopphopping

Røyksopphoppng

Soppsakkyndige kurs

 

En flott, lærevillig og engasjert gruppe soppentusiaster, på kurs for å bli soppsakkyndige. Helgen 26.-28.august. Vi har vært på ekskursjoner til Hvaltjern og forelesninger har foregått på Engaveien 6 i Fetsund. Stor takk til Laila og Jan Trosdal-Iversen som turledere. Det har vært inspirerende, utfordrende og veldig gøy å være lærer.

 

Mvh

Kursleder Anja Helgestad

Assistent Nina Berge

 

Ramsløktur mai 2016

 

Tirsdag 24. mai kl. 17.00 dro vi fra rådhuset i Lillestrøm på årets ramsløktur til Skui i Bærum. Vi samles på parkeringsplassen til rådhuset – hvor det er gratis å stå parkert etter kl. 17.00. Det er begrenset parkeringsmulighet i skogkanten på Skui, og vi fyller derfor opp bilene så godt som mulig.

 

På veien inn ser vi et stort felt med strutseving. Den var kommet for langt til at det var aktuelt å plukke den. Der vi parkerer er det rikelig med karve, og opp gjennom skogen finner vi gjøksyre, korsknapp og granskudd – alle mulig å plukke til mat på denne tiden.

 

Men det er ramsløk vi er ute for å finne i dag. Hele 31 personer var med på turen, og det er rekord på grønttur i foreningen regi. Feltet vi skal til ligger ca. 15 minutters gange inn i skogen, og alle blir overrasket over hvor mye ramsløk det er å finne. Det er ikke vanskelig å fylle kurver, og det er mulig å ta med noen planter for å plante i egen hage.

 

Med stor iver ble kurver fylt, planter nøye tatt opp, og i løpet av tre kvarter var de fleste

fornøyd og satte kursen hjemover.

 

Takk til alle for en fin tur. Bildene viser at iveren var stor og fangsten likeså.

 

Hilsen Arill

Tips: Klikk på bildene for å se store bilder!

Grønn villmatvandring i Tokeruddalen, mai 2016

 

Vi var ikke mange, ca 10 personer i alt. Vi fulgte gangvei langs Tokerudbekken, og behøvde ikke gå mange skrittene før vi fant – alt, og mengder av alt. Mjødurt. Løkurt. Brennesle. Russekål. Korsknapp. Skvallerkål. Lønn. Løvetann. Vinterkarse i blomst. Store forekomster av strutseving, men de var gått for langt pga den nylige varmen. Almetrærne var for store og frøene hang for høyt til å høstes. Kari hadde med ramsløk og ramsløksmør, Inger-Lise hadde med saft av mjødurt og granskuddsirup samt frisk bekkekarse. Vi brukte vel 2 timer.

Aktiviteter i 2015

Sopptur på Dragsjøhytta, Årnes

Vi var 17 voksne og 2 små barn som hadde møtt opp med kurv og kniv på Dragsjøhytta.

Det var et nydelig høstvær denne siste søndagen i september og alle var klar for sopptur.

Noen i gruppen fant en god del kantareller og ble helt stille inne i skogen. Ellers fant vi traktkantareller, smørsopp, kusopp, steinsopp, skrubber, matriske og sandsopp. Mange fikk lært seg noen nye sopper og alle hadde litt fangst med seg hjem. Det var lite traktkantareller til å være 27. september. Og alt i alt litt lite sopp i skogen i år.

Uansett en flott søndag med en herlig gjeng i et fantastisk høstvær.

 

Laila og Trine

Oppsummering av høstmøtet 19. oktober

Høstmøtet fant sted mandag 19.oktober på Grendehuset på Skjetten. Det var totalt 30 frammøtte inklusiv styremedlemmene.

Etter en kort gjenomgang av sopphøsten holdt Leif Ryvarden et fantastisk interessant foredrag med bilder om “Er det liv, er det sopp”.

Etterpå var det utlodning med flotte premier og styret serverte soppbasert mat, aroniasaft og kaker med kaffe til slutt.

Sopptur med fokus på rødlistearter

Siv Moen arrangerte en fin sopptur, til tross for at været ikke var det aller beste.

Soppkurs for nybegynnere

Romerike sopp- og nyttevekstforening arrangerte soppkurs for nybegynnere i august. Kurset ble veldig vellykket!

 

Tips: Klikk på bildene for å se store bilder!

Soppkurs for viderekomne

Romerike sopp- og nyttevekstforening arrangerte soppkurs for viderekomne denne høsten. Det var svært populært og deltakerne var veldig fornøyde.

Ramsløktur 21. mai 2015

 

Vi var 17 stykker som reiste til Skui for å plukke ramsløk denne gangen. På ramsløkstedet var det 5 stykker som var ivrig opptatt med å plukke da vi kom. En av dem hadde vært med på turen i fjor, og kjente derfor til stedet. Det var trivelig å treffe tidligere deltakere igjen, og spesielt hyggelig at de som har vært med på våre turer, bruker det de har lært både om planter og voksesteder.

 

Alle fikk plukket det de trengte av blader, blomsterknupper (de har kraftigere smak enn bladene, og egner seg godt til å sette smak på oljer) og planter.

 

Antall hager på Romerike hvor ramsløk vokser øker for hvert år.

Etter at alle hadde plukket ferdig, gikk vi og plukket karvekål – ei plante som var ny for flere, men som de lærte seg å kjenne både av utseende og smak. Flere spiser nok karvekålsuppe i kveld eller i morgen.

 

Vi smakte også på granskudd som er milde og gode på denne årstiden.

Til sist stoppet vi på veien nedover hvor vi fant strutsevinge. Denne planta er lettest å kjenne igjen på fjorårets brune og tørre sporeblader. I siste nummer av Sopp og nyttevekster skriver Inger-Lise Østmoe om strutsevinge og hvordan den kan brukes. Flere er vi nok som etter denne turen vil smake denne bregna for første gang.

 

En hyggelig, smakfull og for flere en lærerik tur.

 

Mvh Arill

Grønn dag 9. mai 2015 på Markerud gård i Nittedal

Vi fikk en fin omvisning av Anne som driver Markerud Gård.

 

16 personer møtte opp, 13 voksne og 3 barn foruten Nina og meg. 7 av de voksne var ikke medlemmer i foreningen.

 

Nina serverte skvallerkålpai og vi varmet brenneslesuppe på stormkjøkken. Det ble servert te av bringebærblad og solbærblad vi plukket av busker i nærheten.

 

I grøftekanten fant vi syreblader som vi smakte på. Skuddene på geiterams, løvetannblomstknopper, strutsevingsknapper ble smørstekt og vi fikk en liten prøvesmak. Alle var interesserte i å smake og spørre om det vi fikk smake på.

 

Mvh Sissel

Aktiviteter i 2014

To på soppkurs

Soppkurs høsten 2014

Romerike sopp- og nyttevekstforening hadde stor pågang på høstens soppkurs.

Soppkurset var fulltegnet, og instruktørene Solveig og Sissel ga deltakerne en flott og lærerik helg med fine soppturer på Romerike.

To på soppkurs:

Helene Viktoria Hammeren, 9 år fra Sørumsand

Hvorfor er du med på soppkurs?

"Det er spennende og veldig lærerikt å være med på soppkurs. Det er viktig å ikke plukke de giftige soppene, og de har vi lært om på kurset."

Hva har vært det beste på kurset?

"De fine soppturene som vi fikk være med på."

Synes du at soppkurset er vanskelig?

"Nei, jeg har allerede vært på en del soppturer med mamma, og tror jeg vil klare eksamen fint. Det er veldig nyttig å gå på soppkurs, og jeg anbefaler alle unge å lære om sopp!"

Sondre Midtbu Skjerven, 13 år fra Lørenskog

Hvorfor er du med på soppkurs?

"Det er morsomt og spennende! Jeg kunne en del sopper fra før, men nå har jeg lært enda flere. Jeg har vært på sopptur med pappa, og han er også med på kurset. Jeg må bli bedre enn han!"

Hva har vært det beste med kurset?

"Det har vært kjempefine turer, og vi fant veldig mye sopp. Det er en fin gjeng på kurset, veldig hyggelig selskap på turene."

Synes du at soppkurset er vanskelig?

"Nei, jeg kunne litt fra før, og det har vært veldig flinke lærere på kurset. Jeg tror jeg skal bestå eksamen."

 

Aktiviteter i 2013

Årets siste organiserte sopptur og kontroll 2013

Søndag 6. oktober var det tid for årets siste organiserte sopptur og soppkontroll i regi av sopp- og nyttevekstforeningen. Laila T. Iversen var ansvarlig for turen og Karina Stehl var assistent. Det var godt oppmøte på soppturen, til tross for at det var sent i soppsesongen. 15 personer møtte opp for å være med på turen, som gikk ved Hvaltjern i Fetsund.

 

Laila hadde håp om å finne godt med traktkantareller. Gruppen fant litt, men ikke de store mengdene slik vi har opplevd tideligere år. Vi fant også andre spiselige arter, som risker, olivenbrun vokssopp, stor kragesopp, litt piggsopp, noen få kantareller og litt ulike kremler. Deltakerne var svært interessert i hva Laila kunne fortelle om de ulike soppene, og de var godt fornøyd med å ha lært seg en ny sopp eller to.

 

Etterpå holdt Laila og Karina soppkontroll ved Lillestrøm stasjon. Kun ett par kom for å få sin sopp kontrollert, men mange var interessert i soppene vi hadde stilt ut.

 

Takk for i år!

 

Bilder fra turen og kontrollen:

Sopptur for 7. klassinger 2013

Per Moen var med på sopptur for 7. klassinger i regi av Bjørkelangen barneskole torsdag 19. september. Det deltok 47 elever og 3 lærere i alt.

 

Per hadde samlet inn mange ulike sopper for å fortelle om dem, også noen av de dødelig giftige som spiss giftslørsopp og hvit fluesopp. Elevene skulle selv plukke sopp, og man fikk en liten premie for å finne noen utvalgte soppslag.

 

Lærende ga tilbakemelding om at det hadde vært en vellykket dag.

 

 

 

Sopptur på Bjørkelangen 15.09.2013

Per Moen har lang tradisjon for å arrangere sopptur på Bjørkelangen i regi av sopp- og nyttevekstforeningen. I år var intet unntak, og han hade sått med seg Randi Olwero på turen.

 

Det var overskyet, og værmeldingen fortalte om muligheter for regn utover dagen. Per hadde på forhånd hatt tur i området der turen skulle gå. Det var ikke så mye matsopp der, bortsett fra rimsopp, men overaskende mange soppslag likevel. Som vanlig hadde han også vært på fortur i mer utilgjengelige områder lørdag før turen, og plukket med seg kantareller til utdeling, og mange soppslag som skulle brukes i gjennomgåelsen etter soppturen.

 

Det var bare to deltakere som møtte for å være med på turen, og ingen fra lokalområdet. Det var litt skuffende, til tross for trist vær. Men de som møtte opp fikk likevel en fin tur! De fant kantareller og fikk en skikkelig opplæring på rimsopp. Det var oppholdsvær på hele turen. Duskregnet kom i etterkant. Per hadde ca. 60 navngitte sopp å vise fram under gjennomgåelsen.

 

Etter turen holdt de soppkontroll. Også den var dårlig besøkt, men ei dame kom med bl. a. mye gul trompetsopp, og det var et lyspunkt!

 

Takk til Per for flott turreferat!

 

 

 

Sopptur i Gjerdrum 25.08.13

Årets første sopptur var i Gjerdrum i strålende sol. 7 soppivrige møtte opp for å være med på turen. Det var litt tidlig i soppsesongen, men vi fant kantareller, traktkantareller, rimsopp, skrubb, steinsopp, kremler, fåresopp og sandsopp. Mihaly var soppsakkyndig og fikk gitt deltakerne en kort innføring i noen av de giftige artene.

Bilder fra tidligere år

2012

Ramsløktur, sopputstillig i Fetsund, steinsopp, raklebeger og kantareller

2011

 

2010

22. august 2009

 

Kransmusserong (matsutake) funnet av Mariann

 

Bildene nedenfor er hentet fra sopprapporter i årene 2005-2008

Kontakt oss

 • Org.nr: 998 389 607
 • Postadresse:Nordahl Griegsgate 5, 2000 Lillestrøm
 • Leder: Sissel Vågane
 • Webansvarlig: Hanne Bergendahl
 • E-post: post@romerikesopp.net

Følg oss på Facebook: www.facebook.com/Romerikesopp

Styret

 • Leder: Sissel Vågane, tlf. 95496186
 • Kasserer: Laila T. Iversen, tlf. 47664899
 • Sekretær og grøntansvarlig: Lene Furulund tlf. 92024782
 • Styremedlem: Anja Stensrud tlf.90082682
 • Styremedlem: Trine Tande, tlf. 47289353

 

 • Styremedlem: Randi M. H. Olwero, tlf. 96805147
 • Styremedlem: Haldis Larsen, tlf. 93231263
 • Styremedlem: Anja Helgestad, tlf 48506177
 • Varamedlemmer: Jarle Aasly og Øivind Clausen

Pressekontakter for RSNF:

Sopp og bær: Anja Helgestad tlf: 48506177 og Siv Moen tlf: 41815943

Vårvekster: Lene Furulund tlf. 92024782 og Inger-Lise Østmoe tlf: 90971936